Currently in Greece

Το Πακιστάν δεν προσφέρει μόνο εικόνες που σου κόβουν την ανάσα, από τις θρυλικές βουνοκορφές των Ιμαλαϊων και Καρακόρουμ, αλλά και από πολλά ακόμα διαφορετικά τοπία, που δε θα φανταζόσουν ποτέ.

Στο ιδιαίτερο αυτό ταξίδι μου δε θα μπορούσα να παραλείψω το νότο, ένα ξεχωριστό και μοναδικό κομμάτι της χώρας, με μια τεράστια ακτογραμμή, αχανείς εκτάσεις ερήμου, απόκρημνα βουνά, αρχαία μνημεία, μεγαλουπόλεις και έναν εντελώς διαφορετικό πολιτισμό.

Πέρασα 4 μοναδικές ημέρες στην επαρχία Σιντ, μένοντας σε μία χαοτική μεγαλούπολη των 22.000.000 κατοίκων, όπου και επισκέφτηκα αρχαίες πόλεις, μαυσωλεία και τάφους, απόλαυσα το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα πάνω από την Αραβική θάλασσα και δοκίμασα το καλύτερο φαγητό της χώρας στις νυχτερινές αγορές.

Μπόνους: οι καινούριοι υπέροχοι φίλοι μου, που με έκαναν να αισθάνομαι σα στο σπίτι μου!

 

 

Καράτσι, Θάττα και Μακλί

ΚΑΡΑΤΣΙ

Το Καράτσι είχε κάποτε τη φήμη της πιο επικίνδυνης πόλης του Πακιστάν, γι αυτό και το απέφευγαν για χρόνια οι ταξιδιώτες. Αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη, το μεγαλύτερο εμπορικό και οικονομικό κέντρο και το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, εξυπηρετώντας ακόμα και το γειτονικό Αφγανιστάν. Η αρχιτεκτονική του θυμίζει κάτι από Ευρώπη, αφού για χρόνια υπήρξε Βρετανική αποικία. Τα περισσότερα κτήρια στην παλιά πόλη, είτε διατηρημένα, είτε ετοιμόρροπα, είναι χτισμένα σε αποικιακό στυλ, ενώ ταυτόχρονα συνδυάζει και την παραδοσιακή Μουσουλμανική αρχιτεκτονική με τους μοντέρνους ουρανοξύστες.

Η δική μου εμπειρία ήταν πολύ διαφορετική από όσα ακούγονται, ακόμα και μέσα στην περίοδο του κόβιντ και του Ραμαζανιού, που θεωρητικά υπήρχαν περισσότεροι περιορισμοί. Έζησα μια μοντέρνα και δυτικοποιημένη μεγαλούπολη, τη λιγότερο συντηρητική σε ολόκληρη τη χώρα, με τις ντόπιες να κυκλοφορούν ελεύθερα ντυμένες σε δυτικό στυλ, και τους άντρες να είναι ιδιαίτερα φιλικοί και εξωστρεφείς.

Σε αυτό το ταξίδι ήμασταν 2 γυναίκες μόνες, και χρησιμοποιήσαμε όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς, από υπεραστικά λεωφορεία για τις μεγάλες διαδρομές, μέχρι και ταξί και τουκ τουκ της uber για μέσα στις πόλεις. Το Καράτσι ήταν ο τελευταίος μας προορισμός πριν από τις πτήσεις για την επιστροφή μας στην Ελλάδα και το επισκεφθήκαμε αμέσως μετά από την πόλη Μουλτάν, ταξιδεύοντας με το νυχτερινό λεωφορείο. Φτάσαμε μετά από σχεδόν 12 ώρες και συναντήσαμε ντόπιους φίλους που με χαρά μας ξενάγησαν στην πόλη τους, ενώ τις τελευταίες ημέρες που έμεινα εντελώς μόνη, τριγυρνούσα μέχρι το βράδυ, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα .

karachi

Μουσείο Quaid e Qzam

karachi

Frere Hall

karachi

Η κεντρική αγορά Empress

karachi
karachi
karachi
karachi
karachi
karachi

Βόλτα στην παλιά πόλη

karachi
karachi
karachi
karachi

Σημεία ενδιαφέροντος στο Καράτσι:

  • Mazar e Quaid, το εντυπωσιακό μαυσωλείο-σύμβολο της πόλης, μέσα στο οποίο βρίσκεται ο τάφος του ιδρυτή του Πακιστάν Muhammad Ali Jinnah
  • Η σκεπαστή αγορά Empress, η οποία στεγάζεται σε ένα εκπληκτικό κτήριο γοτθικής αρχιτεκτονικής, στην περιοχή Saddar
  • Το μουσείο Quaid e Azam house, αφιερωμένο στη ζωή του ιδρυτή του Πακιστάν Muhammad Ali Jinnah
  • O εκθεσιακός χώρος και βιβλιοθήκη Frere Hall, ένα επίσης εντυπωσιακό κτήριο που χρονολογείται από την πρώιμη βρετανική αποικιακή εποχή
  • Port Grand complex, ένας πολυχώρος ιδανικός για βόλτα και διασκέδαση κοντά στο λιμάνι της πόλης
  • Η Παλιά πόλη με τα αποικιακά κτήρια και τους πιο παλιούς δρόμους του Καράτσι (Muhammad Ali Jinnah Road, ο πύργος με το ρολόϊ Merewether Clock Tower, το Δημαρχείο, το Karachi Port Trust Building, την εμπορική οδό Chindrigar rd., την ιστορική αγορά Bolton, κλπ.)
  • Η παραλία Clifton για το καλύτερο ηλιοβασίλεμα με φόντο τους ουρανοξύστες, παρέα με τους ψαράδες, τις καμήλες, και τις καντίνες – το πιο ιδανικό μέρος για να πάρεις μια γεύση από την καθημερινότητα των ντόπιων

 

 

Μαυσωλείο Mazar e Quaid

karachi

ΠΑΡΑΛΙΑ CLIFTON

karachi
karachi
karachi
karachi
karachi
karachi
karachi
karachi
karachi
karachi

ΦΑΓΗΤΟ

Το φαγητό που δοκίμασα στο Καράτσι ήταν το καλύτερο της χώρας!

Τα εστιατόρια ήταν κλειστά κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω της Μουσουλμανικής γιορτής του Ραμαζανιού, αλλά οι περισσότερες υπαίθριες αγορές ήταν ανοιχτές από το πρωϊ μέχρι και αργά το βράδυ. Ο φίλος μου Ali φρόντισε να με ξεναγήσει στην καλύτερη υπαίθρια νυχτερινή αγορά Bohra, για σνακ και γλυκό malpura, ενώ δοκιμάσαμε και τα παραδοσιακά πιάτα Nihari με μοσχάρι στο εστιατόριο Zahid, και παγωτό faluda στο Sindh Muslim Society.

Τσάϊ, χυμούς φρούτων και κοκτέιλς χωρίς αλκόολ μπορείς να βρεις παντού, σε μαγαζάκια και καντίνες ακόμα και πάνω στο δρόμο (το αλκοόλ απαγορεύεται).   

karachi

Ημερήσια εκδρομή σε Θάττα και Μακλί

Ξεκινώντας από το Καράτσι κάναμε μια ημερήσια εκδρομή στην επαρχία Sindh, για να επισκευθούμε κάποια από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής εκτός πόλεων, ενώ πήραμε και μία μικρή γεύση από τους νομάδες του νότου, που ζουν σκορπισμένοι σε καταυλισμούς με τέντες.

  • Λίμνες Haleji & Keenjhar για λίγη δροσιά και ξεκούραση

  • Τζαμί Shah Jahan Masjid στη Θάττα

  • Νεκρόπολη Μakli

  • Τάφοι Chaukundi

ΘΑΤΤΑ

Το κεντρικό τζαμί της πόλης Θάττα Shah Jahan, γνωστό και ως Jamia Masjid, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά τζαμιά της χώρας και στεγάζεται σε ένα κτίριο του 17ου αιώνα.

Το αρχιτεκτονικό του στυλ έχει επιρροές από Τουρκία και Περσία, ενώ λόγω της εκτεταμένης χρήσης τούβλων και μπλε πλακιδίων, φαίνεται να επηρεάστηκε άμεσα από την αρχιτεκτονική της Δυναστείας των Τιμουρίδων της Κεντρικής Ασίας.

Τζαμί Shah Jahan

MAΚΛΙ

Η Νεκρόπολη του Μακλί ήταν το πιο εντυπωσιακό μέρος που επισκέφθηκα κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο νότιο τμήμα του Πακιστάν.

Καλύπτοντας 10χλμ., η νεκρόπολη διαθέτει πολλά μεγάλα ταφικά μνημεία που ανήκουν σε διάφορους Αγίους της θρησκείας των Σούφι. Βρίσκεται σε ένα οροπέδιο στην πόλη Μακλί, περίπου 6 χλμ. έξω από την πόλη Θάττα, και 98 χλμ. ανατολικά του Καράτσι, ενώ εντάχθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco το 1981, ως «εξαιρετική διαθήκη» του πολιτισμού Σίντι.

ΤΑΦΟΙ CHAUKHAUDI

Οι τάφοι Chaukhandi σχηματίζουν ένα τεράστιο Ισλαμικό νεκροταφείο που βρίσκεται 29 χλμ. ανατολικά του Καράτσι.

Οι τάφοι φημίζονται για τα εντυπωσιακά σκαλίσματα αμμόλιθων, παρόμοια με αυτά της Νεκρόπολης Μακλί, ενώ είναι σκαλισμένοι και τοποθετημένοι πάνω από το έδαφος, οπότε ουσιαστικά, τα πτώματα δεν θάφτηκαν ποτέ!

Φήμες λένε ότι το νεκροταφείο είναι στοιχειωμένο και οι ντόπιοι δεν μπαίνουν ποτέ μετά τη δύση του ηλίου…

Εμείς είχαμε την τύχη να είμαστε οι μοναδικοί επισκέπτες εκείνη την ώρα, όπως άλλωστε και στα υπόλοιπα αξιοθέατα που επισκεφθήκαμε εκείνη τη μέρα, και αυτό έκανε ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την περιήγησή μας.

Πρακτικές πληροφορίες:

Διαμονή: για τη διαμονή μας σχεδόν σε όλες τις πόλεις, εμπιστευτήκαμε την τοπική αλυσίδα Lokal rooms, με άριστες εντυπώσεις (www.lokal.pk ), ενώ για τις 2 τελευταίες μου βραδιές στο Καράτσι, έμεινα σε ένα τυχαίο guesthouse μέσω booking.com

Μετακινήσεις: μεταξύ των πόλεων χρησιμοποιήσαμε τα υπεραστικά λεωφορεία Daewoo & Faisal movers, ενώ για μέσα στις πόλεις και ειδικά στο Καράτσι, χρησιμοποιήσαμε μόνο uber

*Την ημερήσια εκδρομή στην περιοχή Σιντ, τη διοργάνωσε ο φίλος μας Ali (www.hiddenture.com) με ιδιωτικό αυτοκίνητο

Ασφάλεια: θέματα ασφάλειας δεν προέκυψαν, αλλά σε γενικές γραμμές εφόσον το Καράτσι είναι μία μία αχανής μεγαλούπολη, ο επισκέπτης θα πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σ’επιφυλακή για τυχόν κλεψιές, όπως άλλωστε και σε όλες τις μεγαλουπόλεις του κόσμου.

Αναφορικά με τις γυναίκες ταξιδιώτισσες, αν και δεν είναι απαραίτητες οι μαντίλες, αμπάγιες, κλπ, συνιστάται ένα σχετικά ευπρεπές ντύσιμο δυτικού τύπου, αποφεύγοντας τα πολύ ανοιχτά μπλουζάκια, τα σορτσάκια και τις κοντές φούστες. Εξαίρεση φυσικά τα τζαμιά, στα οποία επιβάλλεται η μαντίλα, όπως και στον υπόλοιπο Μουσουλμανικό κόσμο.

Οι κάτοικοι της πόλης δεν είναι πολύ εξοικειωμένοι ακόμα με τους τουρίστες, καθώς το Καράτσι ήταν απαγορευμένο για πολλά χρόνια, λόγω υψηλής εγκληματικότητας. Γι’ αυτό πλέον, όλοι θέλουν να βγουν φωτογραφίες με τους ξένους, και κυρίως με τις ξένες. Ως ξανθιά γυναίκα που πέρασα αρκετές ώρες μόνη στην παραλία Clifton, δεν αντιμετώπισα επιθετικές συμπεριφορές, παρά μόνο κάποιες ελάχιστες στιγμές ενόχλησης για σέλφις, κυρίως την ώρα του φαγητού. Φρόντισα λοιπόν να καθίσω παρέα με τους μικροπωλητές, ώστε να διώχνουν εκείνοι τους περίεργους που ήθελαν να φωτογραφηθούν μαζί μου.

Σε γενικές γραμμές όμως, όλοι ήταν φιλικοί και ευγενικοί, όπως και στην υπόλοιπη χώρα.

Πότε να πας: το Καράτσι βρίσκεται στο νότιο Πακιστάν, και λόγω της τοποθεσίας του κοντά στη θάλασσα έχει απίστευτη υγρασία. Ολόκληρη η περιοχή είναι ούτως ή άλλως η πιο ζεστή της χώρας και οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υγρασία, κάνουν την πόλη ανυπόφορη κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι οι πιο κατάλληλες εποχές για ένα ολοκληρωμένο ταξίδι από το βορρά μέχρι και το νότο της χώρας, αλλιώς ο χειμώνας ίσως θα ήταν πιο ανεκτός, μόνο όμως για το νότιο κομμάτι της επαρχίας Σιντ.   

Karachi

Thatta

Chaukhandi tombs

Makli necropolis

Keenjhar lake

YOU MAY ALSO LIKE:

Ορειβασία στο Έβερεστ Base Camp: το πρόγραμμα (2)

ΜΕΡΟΣ 1 Ημέρα 4 Πεζοπορία προς το μοναστήρι...

Αίγυπτος: νησιά Giftun, ο παράδεισος της Χουργκάντα

Τα νησιά Giftun είναι μικρές λωρίδες ερήμου στη...

Δυτική Αφρική: εξερευνώντας τη Μαυριτανία

Πως είναι άραγε να ταξιδεύεις ως μόνη, ξανθιά...

Αίγυπτος-Χουργκάντα: οι κοραλλιογενείς ύφαλοι στην Ερυθρά Θάλασσα

Η δεύτερη εκδρομή που έκλεισα από το ξενοδοχείο...

Νεπάλ: το ορειβατικό ταξίδι μου στο Έβερεστ Base Camp

Σε ποιόν δεν έχει τύχει να βλέπει φωτογραφίες...

Οδηγός για οικονομικό ταξίδι στις Μαλδίβες (μέρος Ι)

Ο παράδεισος των Μαλδιβών φαντάζει για τους...

Απολαμβάνοντας Γιαπωνέζικο τσάϊ στην καρδιά του Τόκιο

Κατακαλόκαιρο, Αύγουστος μήνας κι εκεί που...

Αίγυπτος: ο τάφος του Φαραώ Ραμσή ΙΙΙ

O τάφος του Βασιλιά Ραμσή III είναι ο...

Οδηγός για solo ταξίδι στο Ιράκ

Στο άκουσμα του ονόματος Ιράκ, το μυαλό πάει...

Ουαλάτα, Μαυριτανία: ένα επικό ταξίδι στον χρόνο

Ένας από τους βασικούς λόγους που ήθελα να...
error: Content is protected !!