Το πιο ιδιαίτερο «αξιοθέατο» που επισκεύθηκα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού εξοικείωσης της Δ/νσης Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής, ήταν το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του Κώστα Κοτσανά. Σε ένα όμορφο ιστορικό αρτ νουβό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας φιλοξενείται εδώ και 1 χρόνο μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με θέμα «Οι Hi-Tech Εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων». Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει 300 περίπου αντίγραφα εκθεμάτων, από το ρομπότ-υπηρέτρια και τον «κινηματογράφο» του Φίλωνος μέχρι το αυτοκίνητο-κουκλοθέατρο του Ήρωνος, κι από το αυτόματο υδραυλικό ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, και στηρίζεται αποκλειστικά στη μελέτη της αρχαιοελληνικής, λατινικής και αραβικής βιβλιογραφίας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελαχίστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων.
Η διαδραστική ξενάγηση στο χώρο του μουσείου πραγματικά ήταν εξαιρετικά επιμορφωτική αλλά και διασκεδαστική! Ενημερωθήκαμε λεπτομερώς για τα όλα τα εκθέματα, τα οποία εμένα προσωπικά με άφησαν άφωνη! Κάποια από αυτά τα γνώριζα ήδη, όπως τα αστρονομικά όργανα, τον αρχαίο υπολογιστή των Αντικυθήρων καθώς και διάφορες κατασκευές σχετικά με την πολεμική τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα. Για τα περισσότερα από αυτά όμως δεν είχα την παραμικρή ιδέα…αλήθεια, ποιός γνωρίζει ότι οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν δημιουργήσει ένα ρομπότ υπηρέτη για να τους σερβίρει κρασί; Διπλή κανάτα για να σερβίρονται κρασί, σκέτο από τη μία ή νερωμένο από την άλλη; Ή ότι υπήρχαν ήδη από τότε τηλεπικοινωνιακά συστήματα, σύστημα συναγερμού στις πόρτες των σπιτιών και ξυπνητήρι; Σ’αυτόν τον εκπληκτικό χώρο λοιπόν αποδεικνύεται ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι με την εξαιρετική τους ευφυΐα και την απίστευτη τεχνολογία που κατείχαν εκείνη την εποχή δημιούργησαν εφευρέσεις που δε θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε!
Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο μουσείο είναι από τα καλύτερα που έχω επισκευθεί μέχρι στιγμής και θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στα must-see αξιοθέατα της Αθήνας μετά την Ακρόπολη και το Μουσείο της. Ασχέτως εάν είστε κάτοικος Αττικής ή επισκέπτης, Έλληνας ή ξένος, λάτρης της αρχαιολογίας ή όχι, αφιερώστε λίγες ώρες από τη μέρα σας για να πάρετε μία μικρή γεύση από τη ζωή στην Αρχαία Ελλάδα! Και είμαι σίγουρη ότι ολοκληρώνοντας την ξενάγηση δε θα πιστεύετε στα μάτια σας!
Ο γερανός και λεπτομέρεια του γάντζου (δεξιά)
Ο αυτόματος υπηρέτης του Φίλωνος (το πρώτο λειτουργικό ρομπότ)
Αρχαίο κομπιουτεράκι
Παιχνίδι στρατηγικής
Η ευφυής οινοχόη του Φίλωνος ήταν μία φιάλη, από την οποία έρεε αυτόματα νερό, κρασί ή νερωμένο κρασί ανάλογα με τη βούληση του οινοχόου
Το αυτόματο άνοιγμα θυρών ναού
Αρχαίο τηλεπικοινωνιακό σύστημα
Στρατιωτική τεχνολογία
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν η πρώτη υπολογιστική μηχανή της ιστορίας. Χρησιμοποιούνταν για τον καθορισμό και την πρόβλεψη σημαντικών αστρονομικών και ημερολογιακών γεγονότων
Το ξυπνητήρι του Πλάτωνος ήταν η πρώτη συσκευή αφύπνισης της ανθρώπινης ιστορίας
Σύστημα συναγερμού
Το πρώτο ρομπότ της ανθρωπότητας
Το σταθερό αυτόματο θέατρο του Ήρωνος της Αλεξάνδρειας (πάνω και κάτω)
Ο υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία
Αστρονομικό όργανο
Το αυτόματο σπονδείο αγιασμού με κερματοδέκτη
το G.P.S. των αρχαίων Ελλήνων
Η αιολόσφαιρα του Ήρωνος, η πρώτη ατμομηχανή της ανθρωπότητας
Η νεοκλασική πρόσοψη
Το Μουσείο βρίσκεται στην οδό Πινδάρου 6 & Ακαδημίας στο Κολωνάκι, λειτουργεί καθημερινά 09:00-17:00 και το απλό εισιτήριο κοστίζει 5€/άτομο. Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του.